Културно-исторически забележителности в Странджа планина

 

Крайно време е към съвременния общобългарски културен процес да се добавят и преосмислените богатства на Странджа!

В района на Странджа са съхранени много паметници на духовната и материална култура от предишни епохи. Почти без прекъсване се редуват културни пластове от енеолита и бронзовата епоха, тракийската мегалитна култура, античността, средновековието, българското Възраждане, до най-новата ни история.

Опорен момент в развитието на територията е епохата на одриско-сапийската династия, когато Бизия (днешният град Виза в Турция) става столица на Одриското царство. Към периода на Бизийската култура – I в. пр.н.е., се отнасят множество могилни некрополи и самостоятелни гробници, от които и куполната гробница-светилище в местността „Мишкова нива“.

Уникални също са и потъналите селища в българската акватория на Черно море. В прилежащата територия на парка са локализирани обекти с морски произход в заливите на Варвара, Ахтопол, Синеморец, Силистар и северно от устието на река Резовска, които са пряко доказателство за развита тракийска цивилизация с активно мореплаване, корабостроене, икономически и търговски връзки, далеч преди гръцката колонизация.

Днес в границите на природния парк Странджа са описани над 450 паметника, от които 20 долмена, 24 могилни некропола, 11 самостоятелни надгробни могили, 2 уникални куполни гробници, 13 антични средновековни селища, 17 крепости, древни пътища, 83 параклиса, столнини и одърчета и едно историческо място от национално значение – местността Петрова нива. Една значителна част от тези паметници са свързани с развитото през античността до наши дни рударство, за което свидетелстват множеството рупи. На територията на парка има и 280 архитектурни и художествени паметници на културата, от които 18 църкви, 268 възрожденски къщи и 4 исторически паметника, свидетелстващи за Илинденско-преображенското въстание.

В м. Сгуриите западно от с. Резово се намира най-голямото находище на Балканите на древни металургични шлаки, датирани към V хил.пр.н.е. Тяхното количеството се изчислява на около сто хиляди тона. Находището свидетелства за огромна за времето на каменно-медната епоха металургична дейност, свързана с най-древната цивилизация на Европа, тази по крайбрежието на Черно море. Находището край Резово, заедно с Граматиковското рудно поле представляват едни от най-древните рудодобивни центрове в света (4400-4200 г.пр.н.е.). Златото в накитите от Варненския енеолитен некропол (Култура Варна) е добито като метал именно в Странджа.

 

Тракийска гробница в местността Мишкова нива

 

 

 

 

Мишкова нива е най-древното светилище на траките в Странджа. Намира се близо до Малко Търново. Според учени датира от 5-3 век пр. Хр. и първоначално е бил долмен, а по-късно се е променил в светилище-гробница на Бога Слънце. Камъните са подредени в три кръга, които за древните траки са били символ на вечността и кръговрата на живота. Диаметърът на най-външния кръг е 25 м, а на най-вътрешния – 4 м. Жертвеникът в светилището е добре запазен.

Посещенията се организират от Общинския туристически информационен център в Малко Търново. Телефони за връзка: 05952 30 17, 0886 647 201.

Гробницата на Бастет

 

 

 

Недалеч от гореспоменатата тракийска гробница, в същата местност Мишкова нива, под връх Голямо Градище, се намира едно от най-загадъчните и странни места в България – предполагаемата гробница на богинята Бастет. Мястото е посочено от Ванга, въз основа на стара карта, намерена от иманяр. Според пророчицата, там е погребана жена, пренесена от Египет, която държи жезъл от извънземна материя в ръцете си. Там на мястото имало написана история за две хилядолетия назад и предсказание за това как ще се развие светът две хиляди години напред.

През пролетта на 1981 година там се провеждат секретни проучвания, организирани лично от Людмила Живкова. Два месеца по-късно Людмила умира при не дотам изяснени обстоятелства. Смъртта й слага край на проучванията.

 

Връх Голямо Градище

 

 

Връх Голямо Градище е най-високият връх в българската част на Странджа планина. Висок е 710 метра и се намира на 5 минути пеша от гробницата на Бастет. От върха се открива красива панорамна гледка към Малко Търново и към околните върхове на Странджа. Казват, че в ясно време се вижда и морето.

В горичката под върха има останки от тракийска крепост.

 

Индипасха (тракийско скално оброчище)

 

 

Тракийското скално оброчище с лековита вода Индипасха се намира на територията на Природен парк Странджа, близо до град Малко Търново. Оброчището е разположено насред гъста гора и до него се стига по стръмна пътека. Известно е с лековитата си вода хилядолетия наред. Легендата гласи, че тук тракийските жреци извършвали жертвоприношения и така предсказвали бъдещето. Лечебната вода на оброчището лекува различни болести.

 

 

Ранна тракийска гробница – с. Бродилово

 

 

Ранната тракийска гробница се намира край село Бродилово, област Бургас. Според археолози датира от 4 век пр.н.е. Открита е през 2008 г. и се счита, че е принадлежала на богат династ, който е контролирал рудата в Странджа. Гробницата е била изключително скъпа за времето си.

 

Голяма Аязма

 

 

Местността Голямата Аязма се намира във Влахов дол, на един от притоците на река Велека, близо до Кости. Тя представлява свещено място за влизане в огън, към което се отправят с тържествено шествие населението на петте нестинарски села в Странджа.

 

Тракийско светилище Камъка

 

 

Тракийско светилище Камъка е разположено на 10 км от Малко Търново към Царево, в местността Каменска бърчина. То представлява интересни скални образувания, използвани в древността от траките за светилище. Върху самите скали, на много светло и високо място, са издълбани т.нар. „слънчеви кръгове“, свързани с култа към слънцето и бог Аполон. Мястото впечатлява и с откриващата се гледка и интересните форми на околните скали.

Светилището представлява комплекс от няколко големи скали с различни знаци по тях. Една от скалите е с форма на гъба. В нейната основа има тесен процеп – т.нар. „провирало”, за което се вярва, че успешно пролазилият през отвор човек по символно-магичен начин се избавя от болести и беди и ще бъде здрав през цялата следваща година.

 

 

Град на мъртвите в местността Пропада

 

 

На около 4,5 километра северно от град Малко Търново се намира местността Пропада. Там, на невисок хълм може да се види тракийски некропол, състоящ се от множество надгробни могили, гробове и 4 различни по вид гробници. До мястото води асфалтов път, а самият некропол се обхожда по обособена пътека.

 

 

Коначето – храм на нестинарите в село Българи

 

 

Коначето се намира в центъра на село Българи, в непосредствена близост до огнения харман на нестинарите. Представлява четириъгълна постройка, която маркира свещения център на селото и е домът на Светока – Свети Костадин. В Коначето се съхранява свещенният нестинарски тъпан, а в двора му се принасят в жертва агне или бик за нестинарския курбан в дена на Светците.

 

 

Църква Св. 40 мъченици – с. Граматиково

 

 

Църквата Св. 40 мъченици е датирана от края на ХVІІ век, което я прави най-старата в село Граматиково. Опожарена е през 1877 г. от отстъпващите черкези. Новата църква е построена веднага след Освобождението на България и е осветена през 1883 г. като по-голямата част от иконите са от самото начало на ХХ век. През 1939-1942 г. е изградена камбанария-мемориал с паметна плоча, на мястото на дървената камбанария, като на нея са записани имената на жители на Граматиково, които са загинали през Балканската и Първата световна война.

 

 

Местността Петрова нива

 

 

 

Местността Петрова нива се намира на 20 км от Малко Търново. На Преображение, 11-13 юни 1903 г., 47 делегати на конгреса на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия, събрали се там, взимат историческки важното решение да подкрепят избухналото по-рано в Македония Илинденско въстание. Зле въоръжените патриоти се сражават с 40-хилядна редовна турска армия и башибозушки орди в продължение на 26 дни. Въстанието бива потушено с нечувана дотогава жестокост. На 16 август 1958 г. в памет на саможертвата на въстаниците и стремежа им към национално освобождение е открит паметник. През 2003 г. е построена и църквата Света Петка.

 

Село Бръшлян (архитектурен резерват)

 

 

Село Бръшлян се намира на 14 км от град Малко Търново и на 64 км от град Бургас. През 1982 г. селото в обявено за архитектурен резерват, като в него има 76 къщи – паметници на културата, а 7 от къщите са на над 200 години. В селото можете да посетите църквата Свети Димитър, Килийното училище, Балювата къща, Селскостопански музей на традиционното земеделие, Етнографската къща-музей, параклисите Свети Пантелеймон, Света Петка и Света Марина. Изградени са кътове за отдих в местностите Борилото, Двата вриса, Света Петка, Свети Пантелеймон и Кубареловата воденица.

 

Маслен нос

 

 

Вдаден навътре в морето, Маслен нос е разположен в най-източния ръкав на Странджа планина. Заобиколен е от огромни плажове и се намира недалеч от град Приморско. Обитаван е още в древността. Посетителите ще могат да забележат останки от древният град Ранули. Голяма част от Маслен нос е офицаално защитена територия, считана за природна забележителност. В района се намира и тракийското светилище Бегликташ.

 

Килийно училище – с. Бръшлян

 

 

Килийното училище в село Бръшлян до Малко Търново е архитектурен и културен паметник, намира се в пристройка към църквата Свети Димитър. Тук са били обучавани само 12-13 годишни момчета на българско писмо, четмо, смятане и църковно песнопение по време на службите в храма.

Днес килийното училище е реставрирано в първоначалния си вид от времето, в което децата седели на земята, вместо по чинове, а вместо черна дъска, пишели върху пясък и восъчни дъсчици с пръчки.

 

Голямобуковски манастир

 

 

 

Голямобуковският манастир Св. Животоприемен източник е наричан още Света Петка. Той е единственият обитаван манастир в Странджа планина. До манастира води черен път, който започва от самото село в източна посока, като първите 1-2 км са асфалтирани. Възстановяването на манастира започва през 1873 г. и приключва през 1887 г. Представлява комплекс от църква, полусрутен двуетажен каменен метох, едноетажна жилищна сграда и друга новострояща се. В олтарната и част се намира аязмото „Живоприемний източник“, за което се смята, че е лековито.

 

Пропада (куполна гробница)

 

 

Куполната гробница Пропада е великолепен образец на тракийската култова архитектура. Намира се на 3 км северозападно от Малко Търново, на върха на невисок хълм, даващ началото на некропол от 40 могили. Разкрита е през 1979 г. Kуполната гробница в с вероятна датировка V – III век пр. Хр. и притежава характерната архитектура на тракийските култови сгради под могилен насип. Проучените в местността могили показват много добре оформени гробове от типа циста, познат от І век пр.Хр. Стените са облицовани с каменни плочи, които са използвани и за покритието на съоръженията.

 

Параклис Св. Петка – село Бръшлян

 

 

Параклисът Света Петка е разположен на около 2 км от село Бръшлян, край Малко Търново. До параклиса може да се стигне от селото по маркирана туристическа пътека, която води до местност Въжиево. При аязмата има жълта кал, която се смята за особено лековита. На празника на Света Петка (първият петък след Петдесетница) в параклиса се раздава курбан за здраве.

 

Балюва къща

 

 

Балювата къща представлява исторически и архитектурен паметник, образец на странджанска селска къща от средата на XIX век, разположена в село Бръшлян, в близост до Малко Търново.

На 2 април 1903 г. в къщата е обградена от турска войска четата на ВМОРО с войвода Пано Ангелов. Битката е възпята в „Ясен месец“ – химна на Странджа.

 

Манастир Боже име

 

 

Манастир Боже име или както местните наричат Божейме се намира в Странджа планина, в района на Малко Търново. Построено е през 1915 г. върху основите на стар манастир. То всъщност представлява малко параклисче, но странджанци казват на параклисите – манастири. Има пейки и масички за отдих. Местното население празнува в параклисчето Спасовден – 40 дни след Великден, винаги в четвъртък.

 

Църква Успение Богородично – Малко Търново

 

 

Църквата Успение Богородично се намира в центъра на град Малко Търново и е построена през 1830 г. От тогава е била преизграждана три пъти. Днес в църквата се съхраняват над 150 икони. Тя е символ на град Малко Търново, защото от векове църквата се бори за опазване и утвърждаване на българската народност, духовност, обичаи, писменост и култура.

 

Църква Св. Троица – с. Визица

 

 

Църква Св. Троица се намира между селата Визица и Граматиково, в местността Котвините. Първите данни за нея сочат, че датира от 18-19 век като се счита, че е била построена върху тракийска могила. По-късно, през 1870 г. бива построена на входа на пещера, а до нея водят каменни стъпала. Изгаря по времето на Илинденско-Преображенското въстание. Днешният и облик датира от 1914 г. Храмът е полувкопан в земята и е типичен представител на църквите, строени по времето на османското иго. На около 60 м от църквата, в североизточна посока, расте осемстотин годишен дъб лъжник.

 

Църква Св. Пантелеймон – Сливарово

 

 

Църквата Св. Пантелеймон, която е издигната през 1869 г., е разположена в югоизточния край на село Сливарово. Осветена е през 1870 г., а през 1997 г. отново е опята. Храмът е претърпял разруха и грабежи, но в периода 1993-1998 г. е ремонтиран. Църквата е трикорабна базилика с една апсида, характерна за възрожденската архитектура в Странджа. Женското отделение се намира в западната част, над входа. Както при повечето църкви в този регион, камбанарията на храма е съвсем отделно от църквата и се намира само на 150 м от границата с Турция. Иконостасът е възстановен и голям.

 

Църква Св. Пантелеймон – с. Бродилово

 

 

Църквата Св. Пантелеймон се намира край село Бродилово, Бургаска област. Църквата е построена в периода 1910-1911 г. по проект на италиански архитект. Смята се, че е възрожденска, въпреки годината и на създаване, тъй като в този край Възраждането настъпва по-късно. Църквата е с внушителни размери и красива архитектура. Към нея е имало училище, което е разрушено. Обявена е за паметник на културата.

 

Църква Свети Лука – с. Заберново

 

Църквата Свети Лука е разположена в Странджа планина, в централната част на с. Заберново. Част от нея се е използвала за килийно училище. За тетрадки са били пригодени дървени дъски, намазани от едната страна с восък, на които учениците записвали преподавания урок, а когато го научели загрявали дъската и практически изтривали написаното. Смята се, че датира от 17 век, което я прави най-старата църква в Странджа.

 

Църква Свети Илия – с. Стоилово

 

 

Църквата Свети Илия е разположена в центъра на село Стоилово, Бургаска област. Не е ясна датата на изграждане, но църквата съществува отдавна и е датирана като възрожденска. В нея са едни от най-старите икони и олтарни двери. Понастоящем храмът е действащ и е с интересна архитектура. Църквата е културен паметник е символ на селото.

 

Църква Св. Св. Кирил и Методий – с. Кости

 

 

Църквата Св. Св. Кирил и Методий се намира в село Кости, община Царево. Тя е една от най-големите и най-красивите селски църкви в Странджа планина. Църквата е построена през 19 век, след което по време на Преображенското въстание е разрушена, а през 1909 г. отново е издигната и осветена. Църквата Св. Св. Кирил и Методий пази до днес икони от 14-17 век, които са с висока художествена стойност.

 

Етнографско-археологически музей – Елхово

 

 

Етнографско-археологическият музей съхранява разнообразното етнографско наследство на община Елхово и на целия Странджанско-Сакарски край. Създаден е през 1958 г.

Експозициите са 2 – етнографска и археологическа, разположени в четири зали, в 2 различни сгради. Оригинална етнографска експозиция представя бита и начина на живот от края на ХІХ и началото на ХХ век, както на местното население, така и на преселниците – българи от Одринска и Беломорска Тракия.

Съхраняваните във фонда му над 22 500 оригинални етнографски материали са групирани в няколко теми – Обработване на земята, Животновъдство, Транспорт, Занаяти, Домашна уредба и жилище, Облекло и накити, Домашни занаяти, Народна духовна култура, обичаи и фолклор.

Исторически музей – Малко Търново

 

 

Историческият музей в Малко Търново е създаден през 1983 г. Експонатите на музея са разположени в четири къщи с типична възрожденска архитектура.

Музеят притежава няколко експозиции – Археологическа, Историческа, Нематериално културно наследство, Художествена и Природна. Една от най-интересните атракции в музея е телефонна кабина, чрез която може да чуете звуците на най-различни птици, които населяват територията на Странджа планина.

 

Етнографска къща-музей – Малко Търново

 

 

Етнографска къща-музей в Малко Търново е част от експозицията на Исторически музей и представя бита в Природен парк Странджа. Къщата е паметник на културата и има висока архитектурна стойност. Тук са показани материали от бита на странджанското население от XVIII – XX век.

 

Експозиция Горска сбирка

 

 

Експозиция Горска сбирка се намира в село Граматиково, Странджа планина, на около 30 км от Царево. Тя е посветена на биологичното разнообразие на планината. В музея има модерни интерактивни елементи, като уредба за изучаване езиците на някои животни, табла за разпознаване на различните дървета по тяхната кора и други.

 

Музей на Толстоистката колония

 

 

Музей на Толстоистката колония се намира в село Ясна поляна, в покрайнините на Странджа планина, близо до Приморско. Експозицията е открита през 1998 година и се състои от 250 находки. Изложена е в две от залите на читалището. Там могат да се видят снимки, документи, ръкописи, както и урна с пръст от руската Ясна поляна. Пръстта е донесена в музея от правнука на Толстой.

 

 

Чешми Големият врис и Малкият врис

 

 

 

Това са два извора в центъра на град Малко Търново. Намират се на централния площад и са част от символите на града и като цяло на Природен парк Странджа. Намират се в централната част на града, до градската градина. Представляват масивна каменна чешма с три чучура и бистра студена вода.

За Големия врис има предположение, че е изграден на мястото на старо тракийско светилище На Богоявление басейнът на Големият Врис се завирява и там се извършва ритуала с хвърлянето на кръста.

Местност Църногорово

 

 

Местността Църногорово се намира до река Баба Топла, на около 4 км югоизточно от Малко Търново. Леснодостъпна е и предлага възможности за пикник, палатки и е подходящо място за семейства с деца. Има изградени пейки и маси, а в непосредствена близост има извор със студена вода. На това място често се виждат типичните за региона странджански дъбове-лъжници. Тук е изграден голям параклис Света Богородица, която се счита за пазителка на Малко Търново.

Местността Църногорово събира всяка година на 28 август (деня на Голяма Богородица) малкотърновци на Църногорския панаир.